رئيس پژوهشگاه ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري در اين نشست مقدماتي با اشاره به اينکه بسياري از کساني که روي مدلهاي انديشه بشريت مطالعه کردهاند چهار محور را براي تبيين انديشه تعريف و سعي در فهم زاويه نگرش آن انديشه به جهان و مسايل مختلف داشتهاند گفت: رابطه انسان با خدا، انسان، خود و طبيعت چهار محوري هستند که بايد در اين همايش در نظر گرفته شوند.
احمد ميرزا کوچک خوشنويس با تاکيد بر اين مطلب افزود: تمام انديشههاي جهان در همه دوران درصددند که رابطه انسان و خدا را تعريف کنند و به عنوان يک حکيم بايد نوع نگرش فردوسي به خداوند تبيين شود. با يک گذر سطحي بر اشعار فردوسي ميتوان به نوع نگرش و خداانديشي او پي برد.
معاون سازمان اظهار داشت: براي پرداختن به رابطه انسان با انسان در شاهنامه که در آن تعداد زيادي انسان وجود دارد وظيفه دانشمندان ماست که براي محوربندي اين مقوله را دريابند و به آن بپردازند. همينطور بايد ديد که فردوسي چگونه رابطه انسان با خود را تعريف و تبيين کرده است.
دبير ستاد مرکزي مفاخر و مشاهير ايران ادامه داد: رابطه انسان و طبيعت در شاهنامه مهم است و بايد ديد که انديشه فردوسي به عنوان يک ايراني حکيم در تبيين محور انديشيدن و نگاهش در شاهنامه به کجا ميانجامد.
نادر کريميان، سرپرست مرکز مطالعات مشترک زبان و ادب فارسي نيز در اين همايش با اشاره به اينکه در 80 سال گذشته تمام تحقيقات تنها روي زبان بوده است تصريح کرد: با برگزاري اين همايش ميخواهيم دريچههاي نويني در مطالعات شاهنامه شناسي درحوزههاي ميراث فرهنگي بگشاييم و بستري مناسب براي آموزش شاهنامه و گسترش فرهنگ آن بين نسل نوجوان و جوان ايراني ايجاد کنيم که اين مهم، نيازمند مشارکت و اظهار نظر اعضاي هيات علمي پژوهشگاه و ساير مراکز علاقمند است.
در ادامه نشست، رئيس کانون معنويت ايران و صاحب امتياز فصلنامه ايران زمين در آلمان ضمن تاکيد بر هويت ايراني گفت: بزرگترين افتخار ايراني اين است که براي انسان موقعيت قائل شده است . انساني که در سرزمين ايراني اسلامي پرورش يافته انساني است که وظيفه و ارتباط خود را ميان زمين و آسمان به حق ميداند و مانند متفکران غربي خود را نه زميني و نه آسماني ميبيند. ما نيز بايد از دو معيار زميني و آسماني بهره گرفته و پرداختن به اين انسان در شاهنامه و معرفي آن به جهان ميتواند مهمترين هدف برگزاري اين همايش باشد.
علي رهبر پيشنهادکرد: بايد بر جنبه عرفاني انديشه فردوسي بپردازيم و نشان دهيم که حماسه در ايران از فردوسي آغاز ميشود. بايد گفت بعد حماسي، عرفاني و انساني سه راس يک مثلثند که ما بايد آنها را به هم برسانيم.
در ادامه اين نشست پيشنهاداتي از سوي حاضران براي اين همايش ارائه شد که از مهمترين آن ميتوان به اعلام آمادگي انجمن آثار و مفاخر فرهنگي ايران براي همکاري در برگزاري اين همايش، امکان ارائه آثاري چون فيلم مستند، مقاله و...براي دانشآموزان مقاطع مختلف در اين همايش، بررسي موضوع شاهنامه و اقوام ايراني، برگزاري همزمان اين همايش در آلمان و مالزي و تدوين کتابنامه فردوسيشناسان اشاره کرد.
همچنين قرار شد پيشنهادهاي ارسالي در نشست بعدي که هفته آينده در پژوهشگاه برگزار ميشود مورد بررسي نهايي قرار گيرند.
سال 2010 از طرف يونسکو براي گراميداشت هزارمين سال پايان سرايش شاهنامه معرفي شده و به تمامي ملل عضو به ويژه کشورهاي آسيايي و فارسي زبانان توصيه شده که در اين سال هر کوشش موثر را براي گسترش فرهنگ شاهنامه فردوسي انجام دهند. /118
انتهای پیام/